Retró krumplifőzelék – izibe
Ezt a klasszikus, őshonos krumplifőzit pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul csomó feltéthez passzol. Adunk pár tippet!
Nem hiányozhat a felhozatalból egy igazi partikaja sem: bár az élesztős tésztával van egy kis bíbelődés, cserébe rövid időn belül egy egész tepsi ropogós kenyérlángost küldhetsz le, vagy oszthatsz meg vonakodva a vendégeiddel.
1. lépés
A krumpli héját víz alatt vakarászd le, és tedd fel főni. Mivel a vízben ellesz legalább 3/4 órát, célszerű, ha még azelőtt nekiállsz, hogy nagyon megéheznél.
2. lépés
Amikor puhára főtt (ellenőrizd egy villával), öntsd le róla a vizet, hámozd meg és törd össze egy tálban. Hagyd, hogy kézmelegre hűljön, közben melegítsd meg a tejet langyosra, keverj el benne egy csipet cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kábé 10 perc leforgása után már láthatóan futni kezd. Ha nem, akkor dobd ki, végy másikat.
3. lépés
A krumplihoz add hozzá a lisztet, sót, olajat és élesztős tejet. A tészta összeállításához még szükséged lesz némi vízre, de mindig csak annyit adj hozzá (apránként), amennyi szükséges. Lágy, könnyen formázható, de a kezedtől és a táltól elváló tésztának kell lennie. Takard le, és hagyd kelni kb. fél óráig, míg láthatóan növekedésnek indul. Ne várd meg, míg kimászik a tálból és a sütő felé veszi az útját.
4. lépés
Míg kel a tészta, melegítsd fel a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Egy tepsit kenj ki olajjal (fontos, mert ettől lesz jó ropogós a kenyérlángos alja), simítsd bele a tésztát, lapogasd, amíg mindenütt egyenlő vastagságú nem lesz. Vágd fel karikára a hagymát, kockára a szalonnát, reszeld le a sajtot. Kend meg a tésztát a tejföllel, szórd rá a feltétet, majd told be a sütőbe a műalkotást. Akkor jó, ha a tészta széle szép piros szint ölt (beragadt az AltGr, ezért nem tudok hosszú i-t irni).
(Segélyhívó vész esetére)
Ezt a klasszikus, őshonos krumplifőzit pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul csomó feltéthez passzol. Adunk pár tippet!
A bundáskenyér töltetlenül is kitűnő reggeli (vagy vacsora), de ha van otthon sajt és sonka, miért is állnál útjába e csodálatos frigynek?
Ha rövid idő alatt akarsz nagy feltűnést kelteni, vagy csak egy jó esti mozihoz összedobni valami gyorsat, a rántott sajtgolyókkal nem foghatsz mellé.
A legjobb módja, hogy lenyűgözd nemmagyarajkú kollégáidat: villants egy Igazi Hun Lecsót, melyet a receptben most még jobban megbolondítunk!
Ha villámgyorsan alkotnál valami tényleg elszúrhatatlant, ami kellően, de nem túlságosan édes, a pillefánk lesz a legjobb választás. Tunkold lekvárral vagy friss tejföllel!
Ez a keksz már TÉNYLEG mindent látott: mélységet és magasságot, hideget és meleget - ám minden körülmények közt pusztíthatatlan maradt. Pontosabban: nagyon is pusztítható.