3/5

Magyar házba magyar pizzát - a kenyérlángos

Nem hiányozhat a felhozatalból egy igazi partikaja sem: bár az élesztős tésztával van egy kis bíbelődés, cserébe rövid időn belül egy egész tepsi ropogós kenyérlángost küldhetsz le, vagy oszthatsz meg vonakodva a vendégeiddel.

Nem árt, ha van hozzá:

  • 30 dkg krumpli
  • 30 g élesztő
  • 1 csipet cukor
  • fél dl olaj
  • 300 ml tejföl
  • 1 fej lilahagyma
  • 0,5 kg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 tk só
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg szalonna vagy kolbász
  • némi víz

1. lépés

A krumpli héját víz alatt vakarászd le, és tedd fel főni. Mivel a vízben ellesz legalább 3/4 órát, célszerű, ha még azelőtt nekiállsz, hogy nagyon megéheznél.

2. lépés

Amikor puhára főtt (ellenőrizd egy villával), öntsd le róla a vizet, hámozd meg és törd össze egy tálban. Hagyd, hogy kézmelegre hűljön, közben melegítsd meg a tejet langyosra, keverj el benne egy csipet cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Kábé 10 perc leforgása után már láthatóan futni kezd. Ha nem, akkor dobd ki, végy másikat.

Bomba tipp!

3. lépés

A krumplihoz add hozzá a lisztet, sót, olajat és élesztős tejet. A tészta összeállításához még szükséged lesz némi vízre, de mindig csak annyit adj hozzá (apránként), amennyi szükséges. Lágy, könnyen formázható, de a kezedtől és a táltól elváló tésztának kell lennie. Takard le, és hagyd kelni kb. fél óráig, míg láthatóan növekedésnek indul. Ne várd meg, míg kimászik a tálból és a sütő felé veszi az útját.

4. lépés

Míg kel a tészta, melegítsd fel a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra. Egy tepsit kenj ki olajjal (fontos, mert ettől lesz jó ropogós a kenyérlángos alja), simítsd bele a tésztát, lapogasd, amíg mindenütt egyenlő vastagságú nem lesz. Vágd fel karikára a hagymát, kockára a szalonnát, reszeld le a sajtot. Kend meg a tésztát a tejföllel, szórd rá a feltétet, majd told be a sütőbe a műalkotást. Akkor jó, ha a tészta széle szép piros szint ölt (beragadt az AltGr, ezért nem tudok hosszú i-t irni). 

Bomba tipp!

(Segélyhívó vész esetére)

Még több ínycsiklandó recept

Magyar lecsó – the official

A legjobb módja, hogy lenyűgözd nemmagyarajkú kollégáidat: villants egy Igazi Hun Lecsót, melyet a receptben most még jobban megbolondítunk!

Gyors és nagyszerű fánkocska

Ha villámgyorsan alkotnál valami tényleg elszúrhatatlant, ami kellően, de nem túlságosan édes, a pillefánk lesz a legjobb választás. Tunkold lekvárral vagy friss tejföllel!

Világjáró csokiskeksz

Ez a keksz már TÉNYLEG mindent látott: mélységet és magasságot, hideget és meleget - ám minden körülmények közt pusztíthatatlan maradt. Pontosabban: nagyon is pusztítható.

Kavarás...
Több betöltése (9)

A te kavarkád. Használd fenntartások nélkül!